Kaart met Gemeentes

Trekpleisters Scheldepark

Temse, Trekpleisters
Scheldepark

Van vóór de 12de eeuw stond hier aan de Schelde de waterburcht Herckenstein, afgekort tot Hercke en Arcke, die in 1783 werd gesloopt. In 1787 werd meer noordwaarts een kasteel gebouwd, met als laatste eigenaar de familie Janssens de Varebeke. De volksmond spreekt nog steeds van den bos van Janssens. Het kasteel werd in 1965 gesloopt voor de bouw van het zwembad (opengesteld tot december 2015 - nieuwbouw 2016-2018)). Het oude toegangshek en de rustende leeuw (in kunststeen) van de Sint-Niklase beeldhouwer Frans Van Havermaet zijn blijvende getuigen van het roemrijke verleden. Het oorspronkelijke park werd gedeeltelijk onteigend in het kader van de bouw van de naoorlogse Scheldebrug. Het restant werd door de Staat aan het Gemeentebestuur overgedragen (1958), op voorwaarde dat het een publiek karakter kreeg.

Het huidige park, in Engelse landschapsstijl, is meer dan 200 jaar oud en heeft een oppervlakte van ca. 4 ha, d.i. 1/3 van het oorspronkelijke park. Het bomenbestand is zeer verscheiden: eik, beuk, kastanje, olm, plataan, linde, acacia, esdoorn, Spaanse aak… In het Scheldepark bevinden zich waardevolle, eeuwenoude beuken en eiken van het bostype met een omtrek tot 4,5 m. In het park worden ook voorjaarsbloeiers aangetroffen, zoals bosanemoon, gevlekte aronskelk en muskuskruid. Er komen heel wat zangvogels voor, o.a. de boomklever en boomkruiper. In de herfst kent het park een rijke variëteit aan paddestoelen.

Het Scheldepark is vrij toegankelijk.

Details

  • Adres: Kasteelstraat
    9140 Temse

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas