Kaart met Gemeentes

Trekpleisters AC De Zaat

Temse, Trekpleisters
AC De Zaat

Het resultaat is een 8 bouwlagen tellend complex, 78 m lang, 16 m breed: ruim, doorzichtig, toegankelijk, functioneel, afgestemd op efficiënte dienstverlening.

Het AC centraliseert alle administratieve diensten van het Gemeentebestuur én de Lokale Politie.

Bovenop het dak is een nieuw bouwvolume gecreëerd. Het omvat het kroonjuweel van de renovatie: de raadzaal. Zij is 7 m hoog, uitgerust met alle hedendaagse vergaderingstechnologie en volledig beglaasd. Samen met het aanpalende openluchtterras biedt zij een uitzonderlijk panorama op de Schelde en omgeving.

Op de 5de verdieping prijkt als symbool van Temse, stripgemeente een bas-reliëf van Jommeke & co, ontworpen door Jef Nys en in witsteen uitgevoerd door Harry Verbeke.

In de inkomhal en op de 5de en 6de verdieping hangen uitvergrote boekencovers van Marijke Meersman, de primus inter pares van ontwerpers van omslagillustraties in ons land.

De vergader- en wachtzalen zijn gedecoreerd met 130 foto's van Stefaan Van Hul met betrekking tot de Boelgeschiedenis.

Sinds 2010 zijn bovendien 20 scheepsmaquettes te bezichtigen van door de Boelwerf gebouwde schepen. Ze staan voornamelijk op de 5de en 6de verdieping.

AC De Zaat vormt de navelstreng tussen het historische en het nieuw Temse, een scharnier die beide woonweefsels verbindt. Door vormelijke ingrepen en het gebruik van nieuwe gevelmaterialen is het complex een architecturaal brandpunt tussen verleden en heden. Het straalt een uitgesproken karakter van openheid uit naar de onmiddellijke maar ook naar de ruimere dorpsgemeenschap.

AC De Zaat - curiosum en unicum - is een nieuw symbool van Temse, dat perfect verleden, heden en toekomst verenigt. Het is een optimaal functioneel administratief complex, een baken in de ruimtelijke ordening, een toeristische bezienswaardigheid, een visitekaartje!

Het nieuw administratief complex heet officieel Administratief Centrum De Zaat (zaat = streektaal voor scheepswerf aan een getijdenrivier) en niet gemeentehuis. De term 'gemeentehuis' blijft voorbehouden voor het vroegere gemeentehuis op de Markt, waar de Toeristische Dienst is gehuisvest.

In het AC DeZaat wordt gewerkt, in het gemeentehuis wordt gefeest, gevierd, gehuldigd, gejubileerd, getrouwd...

 

Details

  • Adres: Frans Boelplein 1
    9140 Temse
  • 03 710 12 12

Openingsuren

  • maandag : 08u30 - 12u00
  • dinsdag : 08u30 - 12u00
  • woensdag : 08u30 - 12u00, 13u30 - 16u00
  • donderdag : 08u30 - 12u00
  • vrijdag : 08u30 - 12u00
  • zaterdag : 08u30 - 12u00. enkel Infobalie en Burgerzaken

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas