Kaart met Gemeentes

Erfgoed en cultuur Site De Zaat

Temse, Erfgoed en cultuur
Site De Zaat

De  Boelwerf (vroegere scheepswerf) is voor Temse en haar omgeving steeds van zeer grote betekenis geweest. Meer dan 100 jaar vormde zij een hefboom tot welzijn en welvaart van de streek in het algemeen en van Temse in het bijzonder.

In 2000 werd het Gemeentebestuur eigenaar van het voormalig administratief gebouw van de Boelwerf en de omliggende gronden (2 ha).

In 2001 werden de overige 84 ha verkocht aan de privé sector: aanemersbedrijf Cordeel (Temse) verwierf 20 ha., de nv. Nieuw Temse (= Cordeel, Temse + Aertssens, Stabroek + ING Real Estate) bekwam de resterende 40 ha (palend aan Temse-centrum) is herbestemd als woonzone (900 woongelegenheden), de overige 40 ha (richting Tielrode) is KMO - en industriezone.

De site én het gemeentelijk administratief centrum kregen de naam De Zaat, streektaal voor een scheepswerf aan een getijdenrivier.

Bij de aankoop van de 2 ha grond van de Boelwerf eind 2000 vroeg het Gemeentebestuur aan de curatoren ook naar de verwerving van een kraan van de Boelwerf. Dat gevaarte kreeg het Gemeentebestuur er gratis bij.

De kraan vormt een monumentaal symbool van Temses roemrijke scheepsbouwverleden en is tegelijk een blijvende hulde aan de scheepsbouwers.De kraan is als monument beschermd en geklasseerd in juni 2004. Bescherming betekent niet alleen officiële erkenning van een bijzonder waardevolle constructie, het betekent tegelijk dat de restauratiekosten voor 80 % worden gedragen door de hogere overheid.

Details

  • Adres: Frans Boelplein
    9140 Temse

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas