Kaart met Gemeentes

Natuurgebieden Roomkouter

Temse, Natuurgebieden
Roomkouter

Tot in de jaren 1980 is er intensief gewerkt aan de ontginning van de natuurlijke kleilaag in de ondergrond van deze streek. De ontginning veroorzaakte littekens in het kenmerkende Wase cuesta-landschap.

Tal van kleigroeves zijn intussen geëvolueerd tot natuurgebieden, ook het Gelaagpark en de Roomkouter in Steendorp. In de grote Roomkoutergroeve is de kleiexploitatie het langst verder gezet. Na de ontginning was de groeve jarenlang het onderwerp van lokale maatschappelijke controverse. In het verleden zijn immers meerdere pogingen ondernomen om deze kleigroeve op te vullen met afvalmaterialen (o.a. baggerspecie, slib), wat op zwaar verzet van het gemeentebestuur en de omwonenden stuitte.

Uiteindelijk kocht de Vlaamse Overheid de kleigroeve en werd de put in 2006-2007 opgevuld met specie uit het Deurganckdok. In de Roomkouter wordt het landschap nu met beheermaatregelen gestuurd tot een gevlekt landschap. De fauna in de streek werd in 2009 door natuurliefhebbers geinventariseerd.

De oudste ontginningszone, het Gelaagpark, werd niet opgevuld. Het gebied evolueerde met de jaren spontaan in een complex van bos, vijvers, graslandjes en ruigtes. In dit park heeft de natuur zich bijna ongestoord heerser kunnen maken van de verlaten kleigroeve. Daardoor zit het park volop in het stadium van een pioniersbos.

De site Gelaagpark-Roomkouter is eigendom van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, afdeling Maritieme Toegang. Het beheer van het Gelaagpark is volledig in handen van het Gemeentebestuur. De Roomkouter wordt voor 3/4 beheerd door het Agentschap Natuur en Bos (het grote zuidelijke deel) en voor 1/4 door het Gemeentebestuur (noordelijk deel).

Video

Details

  • Adres: Kapelstraat 170
    9140 Temse
  • Website

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas