Kaart met Gemeentes

Kerken en forten Fort Steendorp

Temse, Kerken en forten
Fort Steendorp

Het ligt ongeveer 600 m ten noorden van de Schelde op de zuidelijke flank van de Wase cuesta en is bereikbaar via de Kapelstraat en ook via de Scouselestraat.  Het fort is beschermd als monument, de omgeving ten westen en ten zuiden is beschermd als landschap.  De bakstenen gewelven vormen een zeer belangrijke overwinteringsplaats voor vleermuizen. 

Vestingbouwer Brialmont werkte 9 jaar aan zijn pronkstuk. Het voltooide bakstenen pand versterkte in 1892 de fortengordel van België. Bij gebrek aan vijandelijke invallen verloor de versterking eind de 20ste eeuw zijn functie. De grachten rondom het fort vulden zich permanent met water. Het frisse en vochtige klimaat lokt jaarlijks haast 1200 vleermuizen voor een winterslaap. Tot 1997 wachtte het fort op zijn erkenning. Vier jaar later kocht het Agentschap voor Natuur en Bos dit vleermuizenhotel. De wandelroute 'Ontelbaar mooi' (2 km) loodst je langs de natuurkundige 'telpunten'. Infoborden onthullen de geschiedenis van het fort en de omliggende natuur.

Er zijn maandelijks gegidste rondleidingen in het Fort : elke eerste zaterdag van de maand een open wandeling voor individuele bezoekers en elke derde zaterdag van de maand een groepswandeling (max. 25 personen).

Inschrijven kan via het toeristisch infokantoor, Markt 1, 9140 Temse, tel. 03/771 51 31 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Details

  • Adres: Kapelstraat 204
    9140 Temse
  • Website

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas