Kaart met Gemeentes

Kerken en forten Sint-Margrietkerk

Temse, Kerken en forten
Kerk van Sint-Margriet in Elversle

De inwoners van Elversele zien het misschien niet meer en mensen van andere parochies weten het allicht niet, maar de gemeente heeft een heel bijzondere kerk. Ze is toegewijd aan de H. Margaretha en niemand die weet hoe oud ze precies is. Ze werd voor het eerst vermeld in april 1952 in een oorkonde van gravin Margaretha van Vlaanderen in verband met belastingen. Ze is gebouwd op een verhevenheid in het dorp en omringd door een kerkhof dat sedert 1911 niet meer wordt gebruikt. Het Romaanse gedeelte van het bouwwerk bevindt zich op de overgang van de middenbeuk naar het koor met fragmenten van een constructie in Doornikse kalksteen en een toegestopt Romaans venster. Beide zitten verbonden achter een dunne bakstenen muur met daarop een 15de eeuwse muurschildering die het Laatste Oordeel voorstelt. Het zou gaan om de enige bewaarde muurschildering in het Waasland, maar ze is aan het gezicht onttrokken sedert de middenbeuk werd overwelfd.

Een leuk weetje is dat de pui rechts van de toegangsdeur gebruikt werd als overdekte spreekruimte en in het hokje onderaan werd kleinvee (kippen en konijnen) opgesloten die door vrome parochianen waren geschonken. Ze werden verkocht ten voordele van de kerk na de hoogmis van zondag.

In de 15de eeuw werd de kerk volledig gewijzigd in Brabantse gotiek. Ze is beschermd bij Koninklijk Besluit van 20 juli 1943. Een grondige buitenrenovatie gebeurde in 1989-1990. Op 19 oktober van dat jaar werd de kerk overigens onderscheiden voor haar buitenrestauratie door het Verbond van Kringen voor Heemkunde van Oost-Vlaanderen. In 1998 was de restauratie van het interieur klaar.

De kerk bevat een aantal bezienswaardigheden waarvan we er hier toch enkele willen opnoemen. Binnenin vallen de zuilen met typische koolbladkapitelen op. De kerk bevat drie altaren. Boven het Margaretha-altaar hangt het schilderij van de H. Blasius en de H. Margaretha. Het wordt toegeschreven aan Jan Bosckhorst (overleden in Antwerpen in 1668). Er zijn nog twee opmerkelijke schilderijen, achterin de kerk, waarop de H. Familie wordt afgebeeld. Van het ene is niet duidelijk wie het gepenseeld heeft, maar het andere is geschilderd in Rubensstijl door Jacques Le Plat (overleden in Mechelen in 1678).

De doopvont en het oude wijwatervat werden omstreeks 1600 vervaardigd door de Antwerpse steenhouwer Robrecht Medo. en dan zijn er nog enkele fraaie stukken zilverwerk uit de 17de en de 18de eeuw.

Details

  • Adres: Dorpstraat 13
    9140 Elversele

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas