Kaart met Gemeentes

Natuurgebieden Het Steengelaag

Stekene, Natuurgebieden
Een beeld uit het Steengelaag

Vandaag is het Stekense Steengelaag een prachtig natuurgebied. Tot ongeveer veertig jaar geleden was het Steengelaag een belangrijke schakel in de Stekense industrie: er werd klei ontgonnen voor de lokale steenbakkerijen.
De ontginning van de kleiputten begon rond 1880. In de beginperiode werd de klei nog met de spade uitgegraven. De klei werd dan op wagentjes geladen en met paarden naar de steenbakkerij gebracht. In 1913 werd de kleibaggeraar - de excavateur of schamateur in het Stekens dialect - in gebruik genomen. Deze machine schraapte de klei van de schuine wand en bracht hem in kleine spoorwagentjes. De exploitatie van de putten eindigde bij de sluiting van de steenbakkerij in 1979.
Na een periode van drukke industriële bedrijvigheid is het Steengelaag teruggegeven aan de natuur. Vandaag is het een beschermd natuurgebied dat wordt beheerd door Natuurpunt vzw. De natuur in het gebied is bijzonder divers, met bloemrijke hooilandjes, waterplassen met watervogels, elzenbroekbosjes, populieren en nog een hele waaier van planten en dieren.

Details

  • Adres: Spoorwegwegel
    9190 Stekene
  • Website
  • 03 779 89 31

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas