Kaart met Gemeentes

Erfgoed en cultuur Twistkapellekes

St-Gillis-Waas, Erfgoed en cultuur
Twistkapellekes

Deze twee identieke kapelletjes springen bij voorbijgangers onmiddellijk in het oog.

In de 18de eeuw stond hier slechts één kapel precies op de scheiding van het grondgebied Sint-Pauwels en Kemzeke. Dit 'Heerwegsch Kapelleke' werd druk bezocht zodat het offerblok steeds aanzienlijke bedragen bevatte. Deze offergelden waren bestemd voor de kerk van Sint-Pauwels. Door een overdracht van goederen kwam het kapelletje echter in het bezit van de parochie Kemzeke. De kerkbesturen kwamen tot een overeenkomst dat de kerk van Sint-Pauwels het geld mocht blijven innen op voorwaarde dat ze een jaarlijks bedrag afstonden aan de parochie Kemzeke.

Zoals bekend werden er tijdens de Franse periode veel kerkgoederen aangeslagen. Zo eiste het armbestuur van Sint-Pauwels de grond op rond de kapel en eigende het zich eveneens de inhoud van het offerblok toe. De Kemzekenaren beweerden dat giften aan de kerk toebehoorden en eisten hun deel. Toen ze dit niet kregen braken ze het offerblok open en vervingen het door een nieuwe waarvan zij de sleutel hadden. Enkele misnoegde inwoners van Sint-Pauwels pikten deze brutaliteit niet en deden op hun beurt hetzelfde.

Uiteindelijk maakte de pastoor van Sint-Pauwels een einde aan de twist door de offergiften volledig aan Kemzeke toe te kennen. De koppige kerkmeesters van Sint-Pauwels besloten echter om een tweede kapelletje te bouwen op enkele meters van het eerste. Deze twee kapelletjes dragen sinds die tijd de spotnaam twistkapellekes mee.

Details

  • Adres: Grouwesteenstraat
    9170 Sint-Gillis-Waas

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas