Kaart met Gemeentes

Molens Roomanmolen

St-Gillis-Waas, Molens
Roomanmolen

Zelfs Don Quichote zou twijfelen alvorens de Roomanmolen te bestormen. Deze mastodont staat stevig in het landschap. Zijn hoogte van 24 meter wordt op ons grondgebied amper overtroffen. Met twaalf stappen diameter biedt de windmolen ruimte voor culturele evenementen van divers allooi.

Deze ronde stellingmolen werd in 1847 als olie- en graanmolen gebouwd. Nadat hij verkocht werd aan bakker De Bruyne werd hij enkel nog als graanmolen gebruikt. In de loop der jaren veranderde hij meermaals van eigenaar. De familie Rooman was de laatste actieve maaldersfamilie.
Met de opkomst van het stoomgemaal werd er achter de molen een mechanische maalderij aangebouwd. De stoommachine werd in WO II verkocht als schroot.

De gerestaureerde molen is een beschermd monument. Sedert de restauratie wordt er terug graan gemalen.
Het is één van de hoogste molens (24 meter) van België. Hij heeft 6 zolders die bezocht kunnen worden.

De molen is gratis te bezoeken elke eerste en laatste zondag van april t.e.m. oktober van 14 tot 18 uur. Ook tijdens Open Monumentendag en Molendag Oost-Vlaanderen.
Begeleide groepsbezoeken zijn mogelijk via reservatie.

Marc Vereecken - Tel. 03 776 92 68 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Theo Hullebroeck - Tel. 09 355 93 34 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Rudi Niessen - Tel. 03 777 24 09 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Details

  • Adres: Pastorijwegel (16)
    9170 Sint-Gillis-Waas

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas