Kaart met Gemeentes

Musea en bezoekerscentra Oud-Vredegerecht

St-Gillis-Waas, Musea en bezoekerscentra
Oud-Vredegerecht

Het recent gerenoveerde Oud-Vredegerecht herbergt een uitgebreid fotoarchief van De Klinge, Meerdonk, Sint-Gillis-Waas en Sint-Pauwels. Jaarlijks vindt hier ook een thematentoonstelling plaats.

De vergulde cijfers op de fries van dit schepenhuis leren ons dat het gebouw dateert uit 1742. Eerder stond hier een gebouw dat dienst deed als wachthuis voor soldaten en vergaderplaats voor de schepenbank. Het Oud-Vredegerecht werd opgetrokken naar de plannen van landmeter Johannes Fredericus Manderscheidt. In het smeedijzeren hekwerk dat de dubbele bordestrap afschermt zijn de letters 'St-Gillis' geaccentueerd. Het gebouw deed tot 1961 dienst als gemeentehuis. Na de verhuis naar het kasteel Sanders werd het gebouw ingericht als politiecommissariaat. Momenteel biedt het onderdak aan het gemeentelijk archief en de Heemkundige Kring De Kluize vzw.

Te bezoeken van Erfgoeddag tot septemberkermis elke derde zondag van de maand van 10 tot 12.30u. Ook open op Erfgoeddag, braderij, Drieskes Kerremes, Septemberfeesten (zie website)

Gratis inkom.
Groepen op afspraak.

Details

  • Adres: Kerkstraat 21
    9170 Sint-Gillis-Waas

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas