Kaart met Gemeentes

Trekpleisters Fort Bedmar

St-Gillis-Waas, Trekpleisters
Fort Bedmar

Tijdens de Spaanse successieoorlog (1701-1714) was Fort Bedmar een belangrijk militair bolwerk. Het had toen een oppervlakte van 16 hectare en was een onderdeel van de verdedigingsgordel (Staats Spaanse Linies) van Sas van Gent tot Antwerpen. Het was een met wallen omgeven stervormig verdedigingswerk.

Fort Bedmar is een belangrijk historisch fort waarvan vandaag nog slechts weinig sporen overblijven. Binnen het Europese project Forten en Linies in Grensbreed perspectief werden er een aantal acties op touw gezet om het fort opnieuw te visualiseren.

Rondom Fort Bedmar werden kasseistroken, stepstones, aangelegd die de contouren van het fort weergeven.

De dwarsdoorsnede is een aanvulling op de kasseistroken die de structuur van het fort opnieuw leesbaar moeten maken. Deze dwarsdoorsnede is een constructie uit cortenstaal op het kruispunt van de Kapelledreef en de Fort Bedmarstraat en toont hoe de vroegere aarden binnenwal eruitzag. Dit was de laatste hindernis die aanvallers moesten overwinnen om het fort in te nemen.
De stalen constructie is 10 meter lang en heeft een maximale hoogte van 4,55 meter.

Fort Bedmar is vandaag een drukbezochte camping.

Details

  • Adres: Fort Bedmarstraat 42
    9170 Sint-Gillis-Waas

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas