Kaart met Gemeentes

Natuurgebieden Natuurgebied Panneweel

St-Gillis-Waas, Natuurgebieden
Natuurgebied Panneweel

Geniet van de prachtige fauna en flora in dit boeiende natuurgebied. Vertrek vanuit het Natuurhuis voor een leerrijke tocht door het krekengebied.

Bekijk hier de wandelroute langs de Kreken van Saleghem

Een reeks groene vissershuisjes steken als paalwoningen boven het water van de Grote Saleghemgeul uit. Deze kreek, van ongeveer 2,5 ha, is ontstaan na de Allerheiligen springvloed van 1570. Ze geeft via het Sint-Jakobsgat en de Kieldrechtse Watergang uit in de Grote Geule te Kieldrecht (beschermd erfgoed). Samen vormen zij het Saleghem Krekengebied. Dit krekengebied is gerangschikt als natuurmonument en erkend als natuurgebied. (Het wordt beheerd door Natuurpunt Waasland Noord.)

In het Saleghem Krekengebied vind je aan de Krekeldijk het Natuurhuis Panneweel. Dit bezoekerscentrum van Natuurpunt heeft een prachtige hoogstamboomgaard en een educatief landschapselementenpad. Deze bijzonderheden zijn tijdens de openingsuren van het Natuurhuis vrij toegankelijk.

In de weidse polders vind je zeldzame inheems natuurelementen: planten, insecten, vogels. Met een beetje geluk kan je er o.a. de bruine kiekendief bewonderen. In de vele prachtige rietkragen kan je de zang beluisteren van onder meer de kleine karekiet, de bosrietzanger, de blauwborst, de rietgors en de waterral. Het Saleghem Krekengebied herbergt eveneens een kolonie van ongeveer twintig blauwe reigers.

Details

  • Adres: Krekeldijk 2
    9170 Sint-Gillis-Waas

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas