Kaart met Gemeentes

Natuurgebieden De Meersen van de Buylaers

Lokeren, Natuurgebieden
De Meersen van de Buylaers

De Buylaers is een erkend natuurreservaat, sinds 1992 samen met het aangrenzende Verloren Bos beschermd als landschap. De meersen langs de Durme hebben hier grotendeels hun oorspronkelijk uitzicht behouden. Zoals voorzien in het Lokers Natuurplan, heeft het stadsbestuur de meeste gronden in de Buylaers aangekocht. Het natuur- en milieubeheer is er in handen van de vzw Durme.

De Buylaersmeersen waren nauw verbonden met de textielindustrie. In de negentiende eeuw was Lokeren een belangrijk centrum van vlas- en lijnwaadnijverheid. Het ruwe linnen werd op natuurlijke wijze gebleekt in de uitgestrekte meersen aan de oevers van de Durme, tussen maart en oktober. De Durme was in Lokeren toen nog een getijdenrivier, zodat de meersen regelmatig onder water liepen. De blekers overgoten met hun typische blekersschop het lijnwaad. Het "Lokers wit" was bekend tot ver buiten de stadsgrenzen. In de omgeving herinneren straatnamen als Blekerijstraat en Bleekmeersstraat aan deze verdwenen activiteit.

 

Details

  • Adres: Bleekmeersstraat 70
    9160 Lokeren

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas