Kaart met Gemeentes

Trekpleisters Eksaarde

Lokeren, Trekpleisters
Eksaarde

In de 13de eeuw wordt Eksaarde een zelfstandige parochie; er werd toen door de inwoners een kerkje gebouwd. In de loop der tijd werd de O.-L. Vrouw-Hemelvaartkerk verscheidene malen verbouwd en aangepast aan de groeiende bevolking. In 1897 gebeurde de laatste grote verbouwing in neogotische stijl. Het interieur is rijk aan elementen uit de 17de en 18de eeuw, o.a. de preekstoel en het houtsnijwerk van het doksaal (arabesken) zijn 17de-eeuws. Een groot driehoekig dorpsplein met een aangepaste groenbeplanting omgeeft de kerk. Op oude foto's kunnen we zien dat het kerkhof zich vroeger rond de kerk bevond. In de muur van de kerk zijn enkele merkwaardige grafstenen te zien.

Eksaarde heeft ook nog een sterk agrarisch karakter waar – mede dankzij de ruilverkaveling – enkele grotere gemengde veeteelt- en akkerbouwboerderijen succesvol worden gerund.

Het verenigingsleven maakt van dit dorp een hechte gemeenschap waar heel wat gefeest wordt. De Gezôarse Feesten zorgen in augustus ervoor dat nagenoeg heel Eksaarde richting Muylaertstraat trekt voor de ambiance en het weerzien van vrienden en bekenden. Ook de kermis en de paardenjaarmarkt in september, de schoolfeesten, de harmonie Sinte-Cecilia en de voetbal, basket- en volleybalwedstrijden brengen heel wat mensen bijeen.

Details

  • Adres: Eksaarde-dorp 142-148
    9160 Lokeren

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas