Kaart met Gemeentes

Trekpleisters Oudenbos

Lokeren, Trekpleisters
Oudenbos

Hier werd in 1215 de abdij Onze-Lieve-Vrouw ten Bos gesticht en hieruit  ontwikkelde zich in 1229 de Gentse Bijloke-abdij. Maar reeds in 1246-1247 verhuisde de Lokerse abdij naar Heusden aan de Schelde en later naar Gent. Ze droeg daar de benaming Nieuwenbos, terwijl te Lokeren de stichtingsgronden van de abdij "Oudenbos" werden genoemd. De abdis liet hier in 1558 de abdijhoeve of het kasteleinshuis verbouwen. Dit gebouw staat er nog steeds en is momenteel het oudste huis van Lokeren. Samen met een oude reusachtige knotlinde en een nabije kapel is deze bescherming van deze historische site ingezet door de afdeling Monumenten en Landschappen.

Tijdens de eerste decennia van de 20ste eeuw heeft de Gentse industrieel Fernand Harnus hier bij een nieuwe textielfabriek een echt fabrieksdorp opgericht. De huizen en de kerk werden door hen in een voor onze streken opmerkelijke Normandische stijl gebouwd.

Details

  • Adres: F. Hanusdreef 1
    9160 Lokeren

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas