Kaart met Gemeentes

Trekpleisters Doorslaar

Lokeren, Trekpleisters
Doorslaar

Wie op Doorslaar komt zal het allicht opvallen hoe vredevol en rustig dit dorp erbij ligt. Doorslaar, was tot en met de fusie in 1976 een gehucht van Eksaarde, en is nu de buurt van Lokeren die meest noordoostelijk ligt op het Lokers grondgebied. Het is een industrievrije en groene leefomgeving die in het verleden totaal en nu deels nog een agrarisch karakter heeft.

Een grote geschiedenis heeft dit dorp niet, maar toen in het midden van de 19de eeuw Doorslaar een parochie werd na de bouw van een kerk en pastorie, en toen er een gemeenteschool werd opgericht, groeide ook het verenigingsleven heel sterk. Dit zorgde ervoor dat er heel wat “kleine” lokale geschiedenis werd geschreven. Het verenigingsleven maakte van dit dorp een hechte gemeenschap rond de kerktoren waar heel wat gefeest werd in de vele cafés op de vele kermissen, jaarmarkten en gelegenheidsfeesten. In de jaren 1930 telde de dorpsstraat tussen de twee kapellen meer dan 15 cafés! Nu nog vindt in het eerste weekend van mei de Paardenjaarmarkt plaats. Ook de Bezebotenfeesten, georganiseerd door de basisschool, trekken heel wat volk.

De bijnaam van Bezeboten hebben de inwoners van Doorslaar allicht verworven door de rijkdom die op deze gemeente was, althans bij sommige boeren. In vergelijking met de moedergemeente Eksaarde waren er in Doorslaar relatief veel rijke boeren. Roggebrood was het brood van de arme mens maar die van Doorslaar konden zich permitteren om op zondag witbrood (=boten) met rozijnen (=bezen) te eten. Of is de bijnaam een verwijzing naar de lekkere aardbeien die hier talrijk gekweekt worden? In de jaren ’70 kwam er door de bouw van een wijk in het dorp jong bloed binnen. Het wat verstilde dorp kreeg hierdoor een nieuwe impuls.

Details

  • Adres: Doorslaardorp 68
    9160 Lokeren

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas