Kaart met Gemeentes

Wandelen Route Buurt-op-de-been Oudenbos

Lokeren, Wandelen
Route Buurt-op-de-been Oudenbos

De buurt Oudenbos ligt in het meest oostelijke deel van Lokeren aan de grens met Zeveneken. Het is een heel bijzondere wijk met een rijke geschiedenis die teruggaat tot in de 13de eeuw en een industrieel woonproject dat in de jaren 1920 heel nieuw was in België. Nu is het een woonbuurt geworden waar knap wat jonge gezinnen hun thuishaven vinden om er te genieten van de grote rust en het vele groen. Een dorpsschool met kleuter- en basisonderwijs en een uitgebreid verenigingsleven zorgen ervoor dat de buren hier elkaar nog kennen en samen een gemeenschap vormen. Nachtegaalterreinen, de landelijke Groenstraat, het natuurreservaat Molsbroek, het stedelijk natuurgebied de Buylaersmeersen en de achterzijde van het stedelijk domein Verloren Bos. Oudenbos ontleent zijn naam aan de abdij die hier in het begin van de 13de eeuw werd gesticht door de familie Utenhove uit Gent. In 1215 sloot ze aan bij de orde van Cîteaux. De abdij verhuisde echter al in 1247 naar Heusden omdat de grond hier te droog was en het weinige water van slechte kwaliteit was. Van dan af werden de gronden verpacht.

 

Kort voor de Franse Revolutie werden de gronden en de gebouwen verkocht en kwamen uiteindelijk enkele percelen in het bezit van de familie Hanus. Zij richtten hier een weverij op, later kwamen er nog een spinnerij en een twijnderij bij. Voor zijn arbeiders liet Fernand Hanus in de periode van 1908 tot 1924 dertien dubbelwoningen optrekken. Doch zijn ambitieus plan, namelijk het bouwen van een nieuwe wijk onder leiding van architect Henri Jacquelin, zou pas vanaf 1922 volle gestalte krijgen. Woonhuizen, directeurswoning, 2 schooltjes, kerk en pastorie werden gebouwd in Normandische stijl. Men noemde het dorp Klein Zwitserland. De laatste woningen in die stijl werden in 1970 gebouwd.

Details

  • Adres: Nieuwe Molenstraat 14
    9160 Lokeren

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas