Kaart met Gemeentes

Wandelen Route Buurt-op-de-been Eksaarde

Lokeren, Wandelen
Route Buurt-op-de-been Eksaarde

 

Eksaarde is sinds 1976 samen met Daknam een deelgemeente van Lokeren. Het dorp rekt zich 8 km ver uit als een groot lint van Sinaai naar Zaffelare. Vanaf de jaren ’60 kwamen er hier wel enkele woonwijken bij die als lussen aansluiten op het lint. Hier wonen heel wat jonge gezinnen.

Het groen is nooit veraf van de bewoning. De Moervaart en de Zuidlede trekken hier een spoor van rustig blauw en weelderig groen. Het is een paradijs voor wandelaars en fietsers met het bewegwijzerde wandelpad de Liniewegel, 2 MTB-routes, de Urbanusfietsroute en het Fietsroutenetwerk Waasland.

Eksaarde heeft door de aanwezigheid van adellijke geslachten een rijke geschiedenis waarvan de 13de eeuwse O.L.V.-Hemelvaartkerk, de 17de eeuwse Kruiskapel en de voormalige kasteelsite van getuigen. De vele statige herenhuizen die de hoofdstraat opsmukten behoorden toe aan de notabelen en de nijveraars van het dorp. Vooral de wijmennijverheid kende hier een grote bloei. Eksaarde heeft ook nog een sterk agrarisch karakter waar – mede dankzij de ruilverkaveling – enkele grotere gemengde veeteelt- en akkerbouwboerderijen succesvol worden gerund.

Het verenigingsleven maakt van dit dorp een hechte gemeenschap waar heel wat gefeest wordt. De Gezôarse Feesten zorgen in augustus ervoor dat nagenoeg heel Eksaarde richting Muylaertstraat trekt voor de ambiance en het weerzien van vrienden en bekenden. Ook de kermis en de paardenjaarmarkt in september, de schoolfeesten, de harmonie Sinte-Cecilia en de voetbal, basket- en volleybalwedstrijden brengen heel wat mensen bijeen.

Details

  • Adres: Lanchalsstraat 5
    9160 Lokeren

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas