Kaart met Gemeentes

Streekproducten Lokerse paardenworst

Lokeren, Streekproducten
Lokerse paardenworst

Deze toekenning gebeurde op aanvraag van het Koninklijke Beenhouwerssyndicaat van Lokeren voor de Lokerse slagers-producenten die paardenworsten in hun assortiment hebben, in samenwerking met de Stad Lokeren. Het gerecht werd zowat 60 jaar geleden het meest bekende - en lekkerste- gerecht van de streek.

De Lokerse paardenworst brengt ook een vleugje geschiedenis met zich mee… Paardenvlees was tot ver in de 20ste eeuw het vlees van de “arme man”. In en rond de arbeiderswijken van de Vlaamse industriesteden deden paardenbeenhouwers gouden zaken. Het vlees kwam van oude werkpaarden op de boerderij, in de Antwerpse haven en de steenkoolmijnen aangevuld met importvlees uit de Verenigde Staten. Ook in het centrum van Lokeren, dat rond de eeuwwisseling van 19de naar 20ste eeuw veel armoede en werkloosheid kende, groeiden enkele beenhouwerijen uit tot kleine paardenvleesverwerkers. Zij bereidden onder meer gedroogde en verse paardenworsten, saucisson de Boulogne, gerookt paardenvlees. Op basis van verse paardenworsten en tomatensaus ontstond in Lokeren een typisch gerecht dat nu nog altijd bekend staat als Lokerse paardenworsten.

Wie zich graag eens waagt aan het zelf klaarmaken van de paardenworsten of een goed adresje zoekt om ze af te halen, kan steeds terecht voor een brochure in het Infopunt Toerisme.

Details

  • Adres: Markt 2
    9160 Lokeren

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas