Kaart met Gemeentes

Uit met de kids 6. Waasmunsterbaan

Lokeren, Uit met de kids
Paddenoverzetactie

We zetten onze tocht verder en komen op een bepaald moment aan een splitsing waar we rechts aanhouden. Ter hoogte van de weide naast het slachthuis dat we op de achtergrond zien, merken we langs het wandelpad dat er in het moeras een elzenbroekbos ontstaan is. Dit kon gebeuren omdat hier een beleid van "niets doen" werd gevoerd zodat het moeras steeds meer begroeid raakte met zegge en els.

Als we verder wandelen komen we geleidelijk in een zone waar men terug een open zicht heeft op de moerasvlakte. Hier werd ervoor gekozen de jonge elzen en wilgen systematisch van de singels te verwijderen zodat het open karakter bewaard blijft.

Aan de Waasmunsterbaan komen we aan een plaats waar elk jaar de paddenoverzetactie plaatsvindt. Amfibieën overwinteren tussen de huisjes in tuinen en kleine stukjes bos en kiezen het juiste moment afhankelijk van temperatuur en vochtigheidsgraad (maart-april) om de baan over te steken en in het Molsbroek hun eitjes af te zetten. De weg wordt dan 's avonds afgesloten zolang het nodig is. Over het water merken we het Bezoekerscentrum van het Molsbroek op waar onze wandeling is van start gegaan.

Details

  • Adres: Martelarenlaan 2
    9160 Lokeren

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas