Kaart met Gemeentes

Erfgoed en cultuur Charles Vuylsteke

Lochristi, Erfgoed en cultuur
Charles Vuylsteke

In het gemeentelijk park staat het bronzen borstbeeld (1995, Marc De Bruijn) van Charles Vuylsteke. Hij was een pionier op tuinbouwgebied hier in Lochristi en zorgde voor een enorme opleving van de bloemenkweek in de streek.

Het verhaal van Lochristi als bloemengemeente begon bij Ferdinand Vuylsteke. Hij vestigde zich in 1859 in Lichtelare (de huidige wijk 't Kasseitje), vlakbij kasteel Rozelaar. Hij onderhield de tuinen van het kasteel en verbouwde er azalea's en rhododendrons.

Charles Vuylsteke leerde het hoveniersvak van zijn vader en richtte in 1867 het eerste tuinbouwbedrijf op in Lochristi, op de gronden van het kasteel. Zijn zaak groeide uit tot een internationaal erkend en gewaardeerd sierteeltbedrijf. Dat stimuleerde meerdere werknemers om een eigen bedrijf te beginnen. De nieuwe economische activiteit zou tot de belangrijkste bedrijfstak van de gemeente uitgroeien. Lochristi kende in 1895 al 47 sierteeltbedrijven! Vandaag telt Lochristi maar liefst 113 sierteeltbedrijven.

Charles Vuylsteke beheerste de techniek om planten te kruisen, waardoor hij veel nieuwe soorten creëerde, onder andere palmen en azalea's. Erkenning kreeg hij definitief in 1911 op een internationaal tuinbouwcongres in Brussel. Hij was er toen in geslaagd om drie verschillende orchideeëngeslachten met elkaar te kruisen. Die kruising werd naar hem genoemd: de Vuylstekeara.

Details

  • Adres: Koning-Boudewijnlaan 7
    9080 Lochristi

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas