Kaart met Gemeentes

Markten Aardbeienmarkt

Lochristi, Markten
Aardbeienmarkt

Wie Beervelde zegt, zegt aardbeien. Al sinds eind 19de eeuw staat het dorp bekend voor zijn teelt van de heerlijke rode vruchten. Vanaf half mei tot eind juni-begin juli vindt in Beervelde dagelijks de aardbeienmarkt plaats. De exacte start hangt af van het aanbod.

De levensvoorwaarden van de kleine landbouwers en arbeiders aan het begin van de 20ste eeuw waren niet rooskleurig. Om de welstand te verbeteren, zag men in de aardbeienteelt een grotere financiële opbrengst van de kleine lapjes grond. Vooral kleine boeren, vrouwen en kinderen stonden in voor deze arbeidsintensieve teelt. Om een alternatief te vinden voor het zware transport naar de vroegmarkt in Gent, namen de plaatselijke telers het roer in eigen handen. In 1932 richtten ze een eigen markt op in Beervelde en ontstond de KAVABO: Koninklijke vereniging voor aardbeienkwekers Beervelde en Omliggende. Beervelde werd tot ver buiten de gemeentegrenzen bekend om zijn dagelijkse bezenmarkt, waar door de jaren heen duizenden kilo's aardbeien verhandeld werden.

Samen met de oprichting van de markt werd er ook een marktreglement opgesteld. De traditie wil dat de aardbeienmarkt elke dag om 18u wordt geopend door de Belleman.

Details

  • Adres: Beervelde-dorp 62
    9080 Lochristi

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas