Kaart met Gemeentes

Fleurige sier Proefcentrum voor Sierteelt (PCS)

Lochristi, Fleurige sier

In het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS), opgericht in 1988, wordt wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek verricht voor alle sectoren van de sierteelt.

Belangrijke onderzoeksthema's zijn gewasbescherming, bemesting, water en energie. Vooral naar dat laatste aspect gaat de voorbije jaren - samen met milieubescherming en duurzaamheid - steeds meer aandacht.

Op vlak van energiebesparing test het PCS actief een reeks maatregelen uit, zoals het gebruik van isolerende bedekkingsmaterialen en de toepassing van led-verlichting in de rozenteelt. 'Rozen vergen een heel intensieve verlichting en dus veel energie', zegt onderzoekscoördinator Liesbet Blindemans. 'Op vraag van de telers gingen we op zoek naar alternatieven om dat energieverbruik te verminderen. Zo kwamen we terecht bij led-lampen. Die zijn niet alleen veel energiezuiniger, ze kunnen ook zodanig opgesteld worden dat ze enkel dàt licht produceren dat een plant effectief nodig heeft om te groeien. Of ook het totale kostenplaatje met led-lampen goedkoper zal uitvallen, valt nog af te wachten, omdat ze omgevingswarmte afgeven. We hebben alvast veel hoop in de nieuwe techniek. Hopelijk zal led-verlichting ooit in de rozenteelt en misschien ook andere sierteelten geïmplementeerd kunnen worden als milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele hogedruknatriumlampen.

Details

  • Adres: Schaessestraat 18
    9070 Destelbergen

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas