Kaart met Gemeentes

Erfgoed en cultuur Wijk 't Kasseitje en Nonkel Octaaf

Lochristi, Erfgoed en cultuur
Wijk 't Kasseitje en Nonkel Octaaf

Reuzen zijn sinds oudsher een onlosmakelijk onderdeel van het Wase volksleven, en ook in Lochristi wandelen de 5 lokale reuzen bij diverse evenementen statig door de straten. 

De bekendste en tegelijk oudste (wegens 'geboren' in 1965) zijn Reynaert de Vos en zijn vrouw Hermeline, de dapperste is Koning Nobel de leeuw (sinds 1986), de jongste Bruin de beer (gedoopt in 2005), en de 'groenste' Nonkel octaaf. Hij werd in 2002 in de wijk 't Kasseitje boven de doopvont gehouden en symboliseert de sierteeltsector.

Inspiratiebron voor de reus was volksfiguur 'Nonkel' Octaaf Wulteputte, de kleinzoon van een knecht van Charles Vuylsteke die in 1877 in de wijk met een eigen tuinbouwbedrijf begon. Teler Octaaf kreeg een gepast outfit en uitrusting aangemeten: een groene schort, een hark en een bloempot.

Wil je de reus graag in actie zien, dan moet je in het derde weekend van september naar de jaarlijkse kermis in 't Kasseitje.

Details

  • Adres: Sint-Baafsdreef 26
    9080 Lochristi

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas