Kaart met Gemeentes

Kastelen Kasteel Wissekerke

Kruibeke, Kastelen

Binnen het domein zijn het kasteel, de ijzeren hangbrug, de duiventoren en het poortgebouw opgenomen als beschermd monument.

Reeds in de 10de eeuw stond er op de site een gebouw maar de oudste nog zichtbare restanten van het domein dateren van de 15de & 16de eeuw.

De bewoners door de eeuwen heen, zoals Raas van Borsele, Lieven van Pottelsberghe, Servaas van Steelandt en Philippe de Licques hebben allen hun invloed gehad op het kasteeldomein. Maar het is vooral de familie Vilain XIIII die de grootste impact heeft betekend voor de site en voor Bazel, doordat zij 139 jaar onafgebroken burgemeesterschap hebben gehad over Bazel en Rupelmonde.

Het kasteel van Wissekerke was één van de eerste kastelen in ons land in neogotische stijl waarbij de vroegere Empire-elementen waren geïntegreerd. De voorname status van Philippe Vilain XIIII en Zoe De Feltz, aan ’t Keizerrijk van Napoleon vereisten ’n waardige leefomgeving naar de toen heersende stijl en smaak, zoals het Empire. Deze stijlkenmerken zijn tot op heden nog steeds overheersend aanwezig in het kasteel zoals in het grote salon, de vestibule en de Egyptische zaal . Ook boven in de alkoofkamers werden sporen aangetroffen van deze vroeg 19de eeuwse stijlkenmerken. Het kasteel is heringericht en is in hoofdzaak bedoeld om een tijdsbeeld weer te geven van de vroeg 19de eeuwse glorieperiode van de familie Vilain XIIII.

Het kasteel bezoeken?

Twee uitgestippelde wandelingen leiden je door de verschillende vertrekken van de burcht. Tijdens de ene wandeling volg je het doen en laten van de bedienden die in het kasteel leefden en de familie dienden. Tijdens de andere wandeling treed je in de sporen van de adellijke familie en loop je door de prachtige vertrekken waar de heren en dames des huizes hun dagen vulden en hun gasten ontvingen. 

Elke laatste zondag van de maand (van 1 april tot 30 september) begeleidt een gids de bezoeker doorheen het kasteel en vertelt over het leven van de bedienden en de adellijke inwoners.

Groepsbezoek met gids is mogelijk op aanvraag. 

Kostprijs

 • Individueel bezoek: € 5 pp
 • Groepen vanaf 10 personen (excl. gids) € 3 pp
 • Herita leden: € 3 pp

  Kinderen van 6 tot 12 jaar gaan samen met volwassen op zoek naar de schat via verborgen gangetjes en tijdens leuke opdrachten. Meer informatie aan de balie.

Gratis voor:
o   Kinderen tot twaalf jaar met begeleiding van een volwassene
o   Inwoners, groepen en scholen van Kruibeke
o   Begeleiders van schoolgroepen
o   Houders van een gidsenkaart uitgereikt door Toerisme Vlaanderen

Iedere laatste zondag van de maand tussen 1 april en 30 september kan je om 14.30 en 16 uur deelnemen aan een korte rondleiding in Kasteel Wissekerke.

Deze rondleidingen worden aangeboden aan de individuele bezoeker van Kasteel Wissekerke.  

Meer info

Openingstijden individueel bezoek

Van 1 april tot 30 september
di-woe-don 13.00 - 17.30
zon 14.00 - 18.00

Gesloten op feestdagen

Uitzonderlijk open op:

 • Zondag 28 oktober 2018
 • Zondag 25 november 2018

Details

 • Adres: Koningin Astridplein 17
  9150 Bazel
 • Website
 • 03 740 04 00

Openingsuren

 • dinsdag : 13u00 - 17u30
 • woensdag : 13u00 - 17u30
 • donderdag : 13u00 - 17u30
 • zondag : 14u00 - 18u00

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas