Kastelen Kasteel Wissekerke

Kruibeke, Kastelen
Interieur

Binnen het domein zijn het kasteel, de ijzeren hangbrug, de duiventoren en het poortgebouw opgenomen als beschermd monument.

Reeds in de 10de eeuw stond er op de site een gebouw maar de oudste nog zichtbare restanten van het domein dateren van de 15de & 16de eeuw.

De bewoners door de eeuwen heen, zoals Raas van Borsele, Lieven van Pottelsberghe, Servaas van Steelandt en Philippe de Licques hebben allen hun invloed gehad op het kasteeldomein. Maar het is vooral de familie Vilain XIIII die de grootste impact heeft betekend voor de site en voor Bazel, doordat zij 139 jaar onafgebroken burgemeesterschap hebben gehad over Bazel en Rupelmonde.

Het kasteel van Wissekerke was één van de eerste kastelen in ons land in neogotische stijl waarbij de vroegere Empire-elementen waren geïntegreerd. De voorname status van Philippe Vilain XIIII en Zoe De Feltz, aan ’t Keizerrijk van Napoleon vereisten ’n waardige leefomgeving naar de toen heersende stijl en smaak, zoals het Empire. Deze stijlkenmerken zijn tot op heden nog steeds overheersend aanwezig in het kasteel zoals in het grote salon, de vestibule en de Egyptische zaal . Ook boven in de alkoofkamers werden sporen aangetroffen van deze vroeg 19de eeuwse stijlkenmerken. Het kasteel is heringericht en is in hoofdzaak bedoeld om een tijdsbeeld weer te geven van de vroeg 19de eeuwse glorieperiode van de familie Vilain XIIII.

Details

  • Adres: Koningin Astridplein 17
    9150 Bazel

Openingsuren

  • dinsdag : 10u00 - 16u30
  • woensdag : 10u00 - 16u30
  • donderdag : 10u00 - 16u30
  • zondag : 14u00 - 17u00

Locatie

GPX
LOADING ...