Kaart met Gemeentes

Kerken en forten Heilige Kruiskerk

Beveren, Kerken en forten
Heilige Kruiskerk Gemeente Beveren

De kerk, zoals men die nu aantreft, is het uiteindelijk resultaat van een vierfasige groeiperiode:

  • De eerste fase (uit de tweede helft van de 12e eeuw) leverde een romaanse kerk op.

  • In een tweede fase, van 1448 tot 1481 heeft men de romaanse kerk totaal omgebouwd in gotische stijl. Ook het interieur werd volledig gotisch.

  • In een derde fase (tweede helft 17e eeuw) werden o.a. de daken van de benedenkerk en van het koor op gelijke hoogte gebracht.

  • Tenslotte werden in een vierde fase twee zijkoren en een nieuwe sacristie toegevoegd. 

Dit werk werd uitgevoerd in 1877 onder de leiding van de St. Niklase architect Edmond Serrure. Hij heeft ook in 1885 de hele binnenruimte in neogotische stijl aangekleed en gepolychromeerd, waarvan alleen in het middenkoor en in de zijkoren restanten te zien zijn. Er kwam een grondige restauratie van de kerk tussen 1977-1986.

Het oudste object in de kerk is het grafgedenkteken van de familie Braderik. Dit gedenkteken dateert uit de vijftiende eeuw, hetgeen vrij uitzonderlijk is voor deze streek.

Het orgel werd op het einde van de 18e eeuw gebouwd door de gekende orgelbouwers Van Peteghem uit Gent. Het werd in 1930 getransformeerd, maar in 1986 opnieuw gerestaureerd volgens de oorspronkelijke toestand en vormgeving.

Op 25 juli 1942 kreeg het gebouw met de omgevende kerkhofmuur bescherming als monument.

Details

  • Adres: Kerkstraat
    9120 Vrasene
  • 03 750 15 80

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas