Kaart met Gemeentes

Kerken en forten Sint-Michielskerk

Beveren, Kerken en forten
Sint-Michielskerk Google Maps

De oudste vermelding van het kerkgebouw te Kieldrecht gaat terug tot 1238.

Door de eeuwen heen is het kerkgebouw meermaals in verval geraakt. Dit kwam vooral omdat de streek geteisterd werd door oorlogsdreigingen en overstromingen. Tijdens de tachtigjarige oorlog werd de kerk zelfs als schans gebruikt door de Hollanders tegen de oprukkende Spanjaarden.

Met de tijd werd de bevolking van Kieldrecht steeds groter, er was nood aan een grotere kerk. Talrijke verbouwingen volgden. Aan de voorgevel van het kerkgebouw is dit nog duidelijk te zien. In 1713 werd de nieuwe kerk ingewijd. In 1788 werd de bestaande vierkante toren gebouwd waarin een bronzen klok hangt die gegoten werd in 1805. In 1854 werd de kerk definitief uitgebreid in de huidige vorm. Hierdoor komen de galmgaten aan de oostkant van de  vroeger gebouwde toren maar gedeeltelijk boven het zadeldak uit.

Het orgel in de kerk is van uitzonderlijke waarde en werd in 1762 gebouwd door Pieter Van Peteghem. Charles Anneessens transformeerde het in 1869 en bouwde tevens de neogotische orgelkast.

Details

  • Adres: Marktplein
    9130 Kieldrecht

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas