Kaart met Gemeentes

Kerken en forten Sint-Martinuskerk

Beveren, Kerken en forten
Sint-Martinuskerk Pascal Van Acker

Sint-Martinuskerk

De Sint-Martinuskerk was oorspronkelijk een Romaanse kerk uit de 11e eeuw. Door verschillende verbouwingen in de 19e eeuw kreeg deze kerk een ander uitzicht en andere stijl, namelijk sober neogotisch.
De grootste verandering werd doorgevoerd in 1839-1840, toen de twee buitenste beuken werden aangebouwd. Hierdoor kreeg de kerk een compleet ander uitzicht.
In 1886 werd de voorgevel in zijn huidige vorm herbouwd. De achtkantige toren uit de 13e eeuw, met dichtgemetselde galmgaten, is een typisch voorbeeld van de Romaans-gotische overgangsstijl.
Eind 1997 startten grootse bouwkundige restauratiewerken van de daken en gevels en onlangs werden de binnenschilderwerken beëindigd.
De kerk werd in 1944 beschermd als monument.

De kerk is vooral bekend om het hart van de “heer van Beveren”, Adolf van Bourgondië, dat hier begraven ligt. In het hoogkoor geeft een koperen plaat dit aan. Het was namelijk zo dat vroeger de personen van adel hun hart lieten begraven op de plaats waar zij tijdens hun leven het liefst verbleven hadden. Hun lichaam lieten ze dan begraven op de familiebegraafplaats of in hun geboortestreek. Onder de kerk zijn nog verschillende andere edellieden begraven maar hun grafstenen verdwenen bij de bevloeringswerken in de 19de eeuw.

Ook zijn er waardevolle kunstschatten te vinden zoals het barokke hoofdaltaar, de preekstoel en het houtsnijwerk van het koorgedeelte.

Details

  • Adres: Grote Markt 1
    9120 Beveren
  • Website
  • 03 775 80 17

Openingsuren

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas