Kaart met Gemeentes

Kastelen Kasteel Cortewalle

Beveren, Kastelen
Kasteel Cortewalle Gemeente Beveren

Het oudste gedeelte van deze parel in het bouwkundig patrimonium van Beveren dateert uit het begin van de 15e eeuw. De verbouwingen zijn zeer talrijk geweest.Het kasteel werd tot 1960 bewoond, achtereenvolgens door de families Triest, Goubau en van Brouchoven-de Bergeyck. In 1966 werd het aangekocht door de gemeente Beveren en in 1971 werd het beschermd als monument. Een eerste restauratie werd uitgevoerd op het eind van de jaren tachtig. In 2007-2008 kreeg het kasteel een nieuwe facelift. Nu maakt het deel uit van het cultuurcentrum Ter Vesten. Raadpleeg de UiT in Vlaanderen kalender voor een overzicht van tentoonstellingen, kasteelconcerten, aperitiefgesprekken,... die in het kasteel georganiseerd worden. De mooi gerestaureerde kamers en de huiskapel maken een bezoek de moeite waard.

Op de zolder van het kasteel is de blikvanger het gerestaureerde Aubussontapijt (9,5 x 6 m), dat in een op maat gebouwde geklimatiseerde box onder een glazen loopvloer ligt.  Op de zolder bevindt zich ook het heemkundig museum met een kantafdeling. De zolder kan in de periode van Erfgoeddag (23 april) tot 25 juni 2017 elke zondag van 14 uur tot 17 uur bezocht worden. Meer informatie hierover kan u vinden bij de Hertogelijke Heemkundige Kring Het Land van Beveren.

In het uitgestrekte park bevinden zich een 18e-eeuws koetshuis met oranjerie (nu taverne-restaurant), een gietijzeren hangbrug uit 1905 en een ijskelder. Het ijs dat hier werd bewaard kwam uit de vijver van het kasteel. Tijdens de zomermaanden werd dit gebruikt om drank te koelen of ijsroom te maken. Ook de plaatselijke dokters haalden in deze kelder het ijs voor de verzorging van hun patiënten. Deze ingenieuze techniek zorgde ervoor dat men het ijs gemakkelijk tot de volgende winter kon bewaren.

Verschillende kunstwerken sieren het kasteel en park. Werken van de Beverse kunstenaars Piet Staut, Georges Staes, Alfons Van Meirvenne, Jos Hendrickx en andere zijn er te bewonderen.

Begeleid bezoek

  • Groepsbezoek: het kasteel kan elke dag bezocht worden. Een gids kan u aanvragen bij de dienst toerisme Beveren.

  • Individueel bezoek: Als individuele bezoeker kan u het kasteel met een gids bezoeken van mei tot september. Dit kan elke eerste en derde zondag van de maand. De gids wacht u op om 15 uur bij de ingang van het kasteel. Dit bezoek is gratis. U hoeft niet te reserveren! Individuele bezoeken zijn buiten deze periode NIET mogelijk.

Details

  • Adres: Zwarte Dreef 2
    9120 Beveren
  • 03 750 12 10

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas