Kaart met Gemeentes

Kerken en forten Fort Liefkenshoek

Beveren, Kerken en forten
Fort Liefkenshoek

Het Fort Liefkenshoek is een militair bouwwerk uit eind 16e eeuw. Het werd aangelegd ter bescherming van de stad en de haven van Antwerpen tegen de oprukkende Spaanse troepen onder leiding van Farnese. Twee eeuwen lang was het in handen van de Hollanders. Het groeide uit tot een echte gemeenschap. Daarna wisselde het fort nog verschillende keren van bezetter.

Ook de functie van het fort is meermaals veranderd: het deed dienst als quarantainestation, als marinebasis, als vakantieoord voor de beroepsmilitairen, ... De oudste gebouwen dateren uit de Napoleontische periode (1810-1811). Het fort vormt één van de laatste stukjes groen te midden van het industrielandschap. Het werd aangekocht door de gemeente Beveren in 1980 en is sedert 1985 beschermd als monument en als landschap. Het fort herbergt nu een bezoekers en belevingscentrum.
 
In het bezoekerscentrum staat de eeuwenlange strijd van de mens tegen het water staat centraal. De intrigerende rol van fort Liefkenshoek loopt als rode draad in het verhaal van overstromingen en inpolderingen, oorlogen en ontstaan van de landsgrens, visserij en landbouw, oprukkende industrialisering. In het belevingscentrum kunnen kinderen en jongeren tot 14 jaar, maar ook hun ouders en grootouders zelf op ontdekking gaan. Ze maken op een speelse manier kennis met de geschiedenis van het fort en de verhalen van de bewoners. Via allerlei spelletjes en doe-opdrachten worden zij ondergedompeld in het fantastisch verhaal dat dit indrukwekkend fort te vertellen heeft.
 
Ook buiten het fort valt heel wat te beleven. Vanop de uitkijktoren krijg je een prachtig panoramisch zicht over de streek, de Schelde ligt aan je voeten. Maak ook de GPS geleide dijkkruinwandeling en ontrafel de mysteries van het fort.
 
Na uw bezoek kan u genieten van een drankje op het schaduwrijke terras van het fort. Kinderen kunnen ravotten in de speeltuin. Proef ook zeker een BonApart, het bier met buskruit!
 
Het Fort Liefkenshoek maakt deel uit van de Staats-Spaanse Linies.
 
Het fort kan vrij of begeleid bezocht worden.

Er kan gevist worden de vijver rond het fort, hiervoor is een vergunning noodzakelijk. Deze vergunning is te verkrijgen bij de dienst toersme van de gemeente Beveren.

 

Begeleid bezoek

 • Groepsbezoek: het fort kan elke dag bezocht worden met uitzondering van maandag. Een gids kan u aanvragen bij de dienst toerisme of online.

 • Individueel bezoek: Als indidviduele bezoeker kan u het fort met gids bezoeken van mei tot augsustus. Dit kan elke tweede en vierde zondag van de maand. De gids wacht u op om 15 uur aan de kanonnen op het fort. Dit bezoek is gratis. U hoeft niet te reserveren!

 

Hoe te bereiken?

 • Het fort Liefkenshoek ligt op de linkeroever van de Schelde, nabij de Liefkenshoektunnel. GPS-coördinaten: 51.300, 4.283

 • Komende van N49/E34: afrit Rotterdam / voorbij Beverentunnel eerste afrit ‘Doel’ en dan wegwijzer volgen. 

 • Komende via Liefkenshoektunnel: afrit 11 Waaslandhaven-Noord / Haven 1500 – 2000 / onmiddellijk eerste afslag rechts ‘Haven 1966 – 1995’ / op de rotonde deze bestemming rechtdoor volgen / aan Scheldedijk links richting fort Liefkenshoek. 

Details

 • Adres: Ketenislaan 4 (haven 1974)
  9130 Kallo
 • Website
 • 03 750 12 90

Openingsuren

 • woensdag : 09u30 - 17u00
 • donderdag : 09u30 - 17u00
 • vrijdag : 09u30 - 17u00
 • zaterdag : 09u30 - 17u00. Vanaf 1/11 tot en met 31/03 is het fort open 13.00u-17.00u
 • zondag : 09u30 - 17u00. Vanaf 1/11 tot en met 31/03 is het fort open 13.00u-17.00u

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas