Kaart met Gemeentes

Erfgoed en cultuur Tassijnskruis

Beveren, Erfgoed en cultuur
Tassynskruis Gemeente Beveren

Het Tassijnskruis werd opgericht in 1898. Het is een grafmonument ter nagedachtenis van Jan Baptist Tassyns.

Op het einde van de 18e eeuw stond Vlaanderen onder het Franse schrikbewind. Oost-Vlaanderen behoorde tot het departement van de Schelde, dat verdeeld was in 44 kantons. Elk kanton bestond uit verschillende gemeenten. Joannes Baptista Tassyns, geboren op 9 september 1751, was voorzitter van het kanton waarvan Haasdonk de hoofdplaats was.

De Fransen ontnamen op een brutale manier onze voorouders hun oude gebruiken en godsdienst. De priesters werden als staatsambtenaren aanzien en moesten trouw zweren aan de republiek. Vermits de meesten dit weigerden, werden ze uit hun ambt ontzet en werden de kerken leeggehaald en gesloten. Ook de klokken werden uit de toren weggehaald want die werden als alarm of noodsein geluid om heel het dorp te verwittigen.

In oktober 1798 werd een wet uitgevaardigd, waardoor alle jongens tussen 20 en 25 jaar gedwongen werden in het leger van de Franse republiek te dienen. De bewoners uitten met verenigde krachten en op hun eigen manier hun verzet. Op 18 oktober 1798 werd Haasdonk overstroomd door een massa “boeren”. Dit waren bewoners van het platteland met allerhande beroepen, doch voor de stedeling zagen ze er uit als boeren. De Fransen noemden hen “brigands”. Ze streden voor “outer en heerd”. Ze wilden het herstel van het oude regime. Dus weg met de Fransen, die door de Vlamingen bedacht werden met de spotnaam “Sansculotten”.

Tassijns werd neergeschoten in de Haasdonkse bossen. Hij was in het kanton Haasdonk het 16e en laatste slachtoffer van de Fransen. In 1898 werd ter zijner nagedachtenis een grafmonument (Tassynskruis) opgericht.

Details

  • Adres: Tassijnslaan
    9120 Haasdonk
  • 03 750 15 80

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas