Kaart met Gemeentes

Kerken en forten Sint-Jacobus de Meerdere kerk

Beveren, Kerken en forten
Sint-Jacobus de Meerdere kerk Pascal Van Acker

In 1150, voor de bouw van de Sint-Jacobuskerk was er een bedehuis, afhankelijk van de parochie Melsele. In 1150 stichtte de bisschop van Doornik een parochie en stelde deze onder de bescherming van de heilige Jacobus. De huidige monumentale neogotische kerk dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw. De kerk van Haasdonk is toegewijd aan Jakobus de Meerdere, een van de twaalf apostelen van Christus. Voor de zijgevel van de kerk staat het borstbeeld van hem. Dit beeld werd in 1719 door de Antwerpse beeldhouwer Willem Kerrickx de Oude gemaakt.

Volgens de legende ligt de heilige Jacobus begraven op de plaats waar nu de basiliek van Compostella staat. Hij is de patroonheilige van pelgrims onderweg naar Compostella. We vinden op de kerk een sint-jacobsschelp terug, het attribuut van Jacobus. De schelpen zijn herkenningspunten om kerken, kapellen, wegen en logies die belangrijk zijn voor de bedevaarders aan te duiden. Ook pelgrims dragen de schelp als herkenningsmiddel.

Details

  • Adres: Keizerstraat 1
    9120 Haasdonk
  • 03 775 81 12

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas