Kaart met Gemeentes

Kerken en forten Sint-Jan Evangelist

Beveren, Kerken en forten
Sint-Jan Evangelist 03 775 31 42

Op 27 december 1971, de feestdag van Sint-Jan-Evangelist, wordt beslist om de nieuwe parochie en kerk de naam te geven van deze heilige. De noordkant van Beveren had midden twintigste eeuw uitzicht op sterke uitbreiding. Terwijl de plannen voor de Gaverlandwijk groeien, verschijnt in 1965 een studierapport voor de mogelijke inplanting van een kerk. Een nieuwe sociale wijk van dergelijke omvang vraagt immers om een kerk en parochie.

Eind december 1973 wordt de grond voor de nieuwe kerk definitief aangekocht. Architect Jos Ritzen krijgt de opdracht om een warm aandoende kerk te ontwerpen en legt op 1 september 1975 de definitieve plannen voor. De werken startten in 1977. De Gentse bisschop Van Peteghem metselt de hoeksteen in. Achter de hoeksteen is een nis waarin onder andere de oorkonde en kopieën van de bedelbrieven worden ingemetseld. De kerk wordt opgefleurd door zijn bijzonder kleurenspel, dat via de moderne glasramen in de ruimte binnenvalt. Deze glasramen zijn het werk van de gebroeders Meersman uit Aalst. Ze stellen ‘De Schepping’, ‘De Verrijzenis’, ‘O.-L.-V. van Gaverland’ en ‘mensen op weg naar licht’ voor. In de weekkapel is nog een afzonderlijk glasraam te bezichtigen.

In de inkom valt meteen de druivenrank van parochiaan Martin Van Vossel op. Aan de rank komen de namen van de kinderen die gedoopt worden, de eerste communicanten, de vormelingen, de trouwers en de overledenen. De kruisweg uit keramiek is ontworpen en gemaakt door Paul De Bruyne uit Gent. Bij elke statie schreef dichter Anton Van Wilderode (1918-1998) een passende bezinnings- en gebedstekst. De beelden in de kerk komen uit Beieren. Een Mariabeeld uit lindehout siert de weekkapel. In de kerk staan er nog een eikenhouten kruisbeeld, twee beelden uit gepolychromeerd hout van de apostelen Johannes en Petrus en tien kleinere beelden van de overige apostelen. Het koperwerk is van de hand van de reeds overleden parochiaan Boudewijn Maes. Hij ontwierp het tabernakel voor de weekkapel en de kerkruimte, de doopvont, het beeld van het Laatste Avondmaal aan het hoofdaltaar en de paaskaarskandelaar.

In de open toren hangen twee klokken: de Sint-Jansklok (675 kg, ruim een meter hoog, diameter van 101 cm) en de Onze-Lieve-Vrouwklok (400 kg, hoogte en diameter van 85 cm).

Details

  • Adres: Floralaan 30
    9120 Beveren

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas