Kaart met Gemeentes

Trekpleisters Oud gemeentehuis van Haasdonk

Beveren, Trekpleisters
oud gemeentehuis van Haasdonk

Oud gemeentehuis Haasdonk

Het oud gemeentehuis van Haasdonk is een zeer pittoresk gebouw opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl. Door de verdeling in 3 identieke luiken biedt het een harmonieuze aanblik aan de voorbijganger. Vermoedelijk werd dit oud gemeentehuis van Haasdonk gebouwd na 1578 toen de Geuzen het ganse dorp platbrandden. Het gebouw kende toen een meervoudig gebruik: zetel van de Haasdonkse schepenbank en thuishaven van de voornaamste gilde van het dorp, de Schuttersgilde.

Tijdens de Boerenkrijg van 1798 werd kantonhoofdplaats Haasdonk de zetel van het kantonbestuur. Tassijns, voorzitter van het kanton Haasdonk, had zijn bureau in het gemeentehuis. Hij stelde zich te weer tegen de plunderingen en vervolgingen van de Fransen en hun aanhangers. Hij kwam in conflict met commissaris De Kever, werd afgezet en een tijdlang opgesloten in het gemeentehuis.

Toen in 1926 het gemeentehuis met dubbele bordestrap herbouwd werd, bleek het vorige gebouwtje geen echte fundering te hebben. De muren waren slechts een halve meter diep in de grond gemetst. Het werd identiek heropgebouwd door A. Wymeersch. Toch kon ook deze restauratie het gebouw niet behoeden voor aftakeling. Dit was vooral te wijten aan het gebruik van poreuze materialen. In 1991-1992 kwam er een historisch correcte restauratie, die de schade die de vorige had aangericht herstelde. Sinds 1943 is het gemeentehuis van Haasdonk een beschermd monument. Het wordt nu ingeschakeld in de culturele infrastructuur van de gemeente en biedt vergadermogelijkheden voor de plaatselijke culturele verenigingen.

Details

  • Adres: Pastoor Verwilghenplein
    9120 Haasdonk

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas