Kaart met Gemeentes

Erfgoed en cultuur Hof ter Snoecke

Beveren, Erfgoed en cultuur
Hof ter Snoecke

Hof ter Snoecke

De schone hofstede "Ter Snoecke" is omgeven door brede wallen (hier ontspringt de Beverse Beek). Het is een vroegere grenspost van "Het Land van Beveren". De naam van het hof is ontleend aan de voormalige bewoners. De familie Snoecke woonde er tot in de 17e eeuw.

Het juiste bouwjaar van deze omwalde hoeve is niet gekend. Binnen in een moerbalk staat 1574 gegrift, buiten op de zijgevel staat 1650 geankerd (vermoedelijke datum van een latere verbouwing).

In 1949 werd deze eeuwenoude woning, die zwaar beschadigd was door enkele dichtbij neergevallen V-bommen, gerestaureerd. Steen voor steen werd onder handen genomen. Het dak is er altijd bovenop gebleven. De oorspronkelijke binnenverdeling is behouden, doch de nodige moderne aanpassingen werden aangebracht. In de voorgevel werden dichtgemetselde kruisvensters terug geopend.

De huidige gemetselde poort is niet het oudste deel van het complex. In de zijgevel langs de dreef ziet men nog de dichtgemetselde ronde boog van de oude poort. Boven deze poort heeft men in 1650 de huidige zijgevel gebouwd.

Details

  • Adres: Heirbaan 14
    9120 Haasdonk

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas