Kaart met Gemeentes

Kerken en forten Fort van Haasdonk

Beveren, Kerken en forten
Fort van Haasdonk

Fort van Haasdonk

Het Fort van Haasdonk is gelegen op het hoogste punt (20 m) van de gemeente Beveren. Het is een vroegere militaire domein, dat niet alleen het fort omvat (3,62 ha), door een gracht ontsloten (4,17 ha), maar ook een omliggende aarden omwalling (glacis). Het domein is één van de weinige oasen rust in (groot-)Beveren. Dit fort maakt deel uit van de buitenste fortengordel rond Antwerpen.

Het Fort Haasdonk behoort tot één van de belangrijkste overwinteringsgebieden voor vleermuizen van Vlaanderen. De laatste jaren werden er tussen de 200 en 300 overwinterende vleermuizen aangetroffen van 6 verschillende soorten. Het Fort van Haasdonk is niet alleen belangrijk voor vleermuizen maar ook voor tal van andere dieren en planten. Bij de bouw van het fort werd immers de onbemeste en kalkhoudende zandgrond uit de gracht op en rond het fort gelegd. Tal van planten konden hier overleven terwijl ze elders verdwenen.

Historiek

In 1906 keurde de Belgische regering een plan goed om een nieuwe fortengordel te bouwen rond Antwerpen. In 1909 werd gestart met de bouw van het fort van Haasdonk. Bij het uitbreken van de eerste wereldoorlog is het fort nog niet helemaal klaar. Het is wel al bemand, maar sommige geschutskoepels zijn nog niet afgewerkt. Toch capituleert het fort als laatste van de Antwerpse forten.

In 1927 wordt het fort gedeclasseerd als verdedigingswerk waarna het dienst doet als munitiedepot. Tijdens de 2e Wereldoorlog gebruikt de Duitse bezetter het fort als opslagplaats en opleidingsterrein.

Na de bouw van de nieuwe kazerne Westakkers op de grens van Haasdonk en Sint-Niklaas in de jaren '50 verliest het fort langzaam zijn functie. Het fort is niet langer in gebruik de natuur neemt het gebied beetje bij beetje in. Stilaan wordt het een verblijfplaats voor vleermuizen en in 2001 wordt het fort beschermd als habitatrichtlijngebied voor vleermuizen. Een jaar later wordt het fort beschermd als monument.

In 2012 werd het fort verkocht aan een privé-eigenaar. De gracht en toegangswegen werden onteigend door de gemeente Beveren.

Details

  • Adres: Vestingstraat
    9120 Haasdonk

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas