Kaart met Gemeentes

Trekpleisters Singelberg

Beveren, Trekpleisters
Singelberg

Singelberg

Op de mote of motte (getuigenheuvel) Singelberg stond het vroegere kasteel van de Heren van Beveren. De eerste versterking stond op een mote van 6 meter hoogte. De eerste Heer van Beveren, Diederik (1120-1148), was hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk voor de aanleg van de mote waarop de eerste versterking stond. In 1158 werd deze verblijfsplaats afgebrand.

In het begin van de 14e eeuw stond een grote versterkingstoren, een donjon, op de mote. In die periode was er ook een voorhof met gebouwen. Een valbrug zorgde voor een goede beveiliging.

Op het einde van de 16e eeuw speelde het kasteel een voorname rol in het kader van "de Scheiding der Nederlanden". Op 17 augustus 1585 werd de overgave van Antwerpen op het kasteel van Beveren, hoofdkwartier van Alexander Farnese, getekend.

Hoe het kasteel er in die tijd uitzag, weten we door de afbeeldingen en een aantal beschrijvingen. Daaruit blijkt dat het gaat om een zeer omvangrijk bouwwerk, met ruime vertrekken en verschillende torens.

Gezien de aanhoudende oorlogstoestand wordt het kasteel herhaaldelijk gebruikt als logeerplaats voor soldaten. Mede daardoor raakt het kasteel stilaan in verval. In 1629 spreekt men voor de eerste maal over de ruïne van het kasteel. In 1652 werd het sterk vervallen kasteel afgebroken. Dan wordt de verkoop van het materiaal van het kasteel aangekondigd. Bij uitbreiding van de kerk van Verrebroek wordt zandsteen gebruikt, afkomstig van het kasteel. Ook delen van kerken in Beveren en Kallo werden met afbraakmateriaal opgericht.

Nu rest nog enkel een mote van ongeveer 8 m hoogte en een doormeter van 60 meter. De site werd beschermd in 1975.

Details

  • Adres: Kasteelstraat
    9120 Beveren

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas