Kaart met Gemeentes

Erfgoed en cultuur Huis Piers

Beveren, Erfgoed en cultuur
Huis Piers

Huis Piers

Het huis Piers dankt zijn naam aan de bewoners, de familie Piers. Deze familie is door de figuur van Anna Piers ook verbonden met het Hof ter Welle. De vader van Anna Piers, Pieter Frans, was destijds burgemeester van Beveren.

Dit alleenstaand herenhuis is een voorbeeld van de traditionele bak- en zandsteenarchitectuur uit de 17e eeuw. Het bezit 7 traveeën en 2 bouwlagen onder een schilddak. De contrastrijke gevel met hoekkettingen, speklagen en steigergaten zet aan op een zware sokkel van zandsteen. De kruiskozijnen werden jammer genoeg in de 19e eeuw vervangen door hoge rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels.

In 1833 namen de grootouders van kunstschilder Albert Ciamberlani (1864 – 1956) hun intrek in huize Piers. Naar hen werd ook de Ciamberlanidreef genoemd. De gronden van dit huis reikten in die tijd van de Vrasenestraat in het westen, langs de Ciamberlanidreef in het noorden, via een aanzienlijk stuk in de Kasteeldreef in het oosten naar een uitweg tot op de Grote Markt.

Na de Ciamberlani’s werd dit huis eigendom van de weduwe van A. de Browne de Tiège. Deze man was volksvertegenwoordiger en weldoener van de gemeente Beveren. Vandaar dat ook een straat (De Brownestraat) naar hem werd genoemd. De laatste particuliere eigenaar van het huis Piers was veearts Van Den Abeele, die er tot 1961 woonde. Het herenhuis heeft een ruime gekasseide voorkoer en een siertuin in Franse stijl sinds 1965.

In 1967 werd het gebouw aangekocht door de gemeente Beveren die er na de restauratie het vredegerecht van het kanton Beveren in onderbracht. Het vredegerecht verhuisde later naar de Gravendreef. Het huis Piers werd beschermd als monument in 1974.

Details

  • Adres: Vrasenestraat 62
    9120 Beveren

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas