Kaart met Gemeentes

Kastelen Hof ter Welle

Beveren, Kastelen
Hof ter Welle

Hof ter Welle

Het kasteel Hof ter Welle was de verblijfplaats van de voormalige heren van de heerlijkheid Ter Welle, het is zeer oud. Vanaf de 15e eeuw behoorden zij achtereenvolgens tot de geslachten Vilain, Van Pottelbergh, Delplano en Foullon d'Anteville. In 1723 werd het kasteel eigendom van jonkvrouw Anne-Françoise Piers (1664-1751). Zij brengt er haar school voor arme kinderen en weeskinderen onder. Bij het ontstaan van de "burgerlijke hospicen" in 1796, neemt deze administratie het Hof ter Welle als instelling van weldadigheid over. In 1799 wordt het domein overgedragen aan het Bureel van Weldadigheid, het huidige OCMW.

Het ganse domein is omringd door een brede gracht, maar de voorhof en ook het woonhuis zijn afzonderlijk door water omgeven. Drie bruggen zijn noodzakelijk om de verschillende terreinen gemakkelijk toegankelijk te maken.

In 1974 werden Hof ter Welle en omgeving beschermd als monument en als landschap. In 1978 kocht de gemeente Beveren het domein. De restauratie van het kasteel werd in 1998 aangevat. De eerste fase (daken en gevels) werd eind 2000 voltooid.

Details

  • Adres: Anna Piersdreef 1
    9120 Beveren

Locatie

GPX
LOADING ...

Vlaanderen  Beveren Kruibeke Lochristi Lokeren Moerbeke kruibeke SGW  Sint-Niklaas Stekene Temse Waasmunster Wachtebeke toerisme sint niklaas